Implantaten

Bel nu voor een afspraak: 020-6713886

De implantologie is een specialisme binnen de tandheelkunde en als tandarts-implantoloog is tandarts Quaak dan ook officiëel geregistreerd bij de NVOI (Nederlandse Vereniging Voor Orale Implantologie). Deze organisatie doet onderzoek op het gebied van de Orale Implantologie. Tandarts Quaak is een van de pioneers op het gebied van de implantologie in Nederland.

Wat is een implantaat

Een natuurlijke tand of kies bestaat uit twee gedeelten: Een kroon en een wortel. Een implantaat vervangt de wortel en is dus een kunstwortel. Een implantaat wordt gemaakt van titanium of keramisch materiaal. Alle materialen worden door het lichaam en vooral door het omringende bot goed verdragen.

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden

Een implantaat wordt geadviseerd:

  • Ter vervanging van een tand of kies
  • Ter vervanging van meerdere tanden of kiezen
  • Ter vervanging van alle tanden en/of kiezen (uitneembare constructie/vaste constructie).

Voorwaarden voor het aanbrengen van implantaten

In principe kunnen implantaten bij iedereen worden aangebracht. Er zijn echter een aantal voorwaarden waar de patiënt aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor implantaten. Deze voorwaarden zijn:

  • Er moet voldoende bot aanwezig zijn waarin het implantaat kan vastgroeien.
  • Wanneer nog eigen tanden of kiezen aanwezig zijn moet het tandvlees rondom deze gebitselementen gezond zijn of gezond kunnen worden gemaakt. Dit is noodzakelijk voor het goed functioneren van de implantaten.
  • De patiënt moet voldoende gemotiveerd zijn om de implantaten goed te onderhouden en te zorgen voor een goede mondhygiëne; goed onderhoud en goede mondhygiëne zijn namelijk bepalend voor het succes.

Procedure van een behandeling

Het onderzoek

Voordat implantaten kunnen worden aangebracht, vindt uitgebreid onderzoek plaats. Er wordt bekeken of de algemene gezondheid goed is en vervolgens wordt onder andere met behulp van röntgenfoto's de conditie van het kaakbot onderzocht. Er wordt bekeken welk implantaat geschikt is, hoeveel implantaten er nodig zijn en welke constructie kan worden gemaakt. Alle gegevens worden vastgelegd in een behandelplan.

De implantatie

Na een plaatselijke verdoving wordt het tandvlees losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. In dit kaakbot worden vervolgens gaatjes geboord, waarna het implantaat geplaatst kan worden. Het tandvlees wordt na deze behandeling gehecht. Na een week worden de hechtingen verwijderd. Als de meegegeven instructies goed worden opgevolgd, is de napijn vrijwel nihil.

De ingroeifase

Na het aanbrengen van de implantaten volgt een ingroei-fase van drie tot zes maanden, omdat het bot aan de implantaten moet vastgroeien. Gedurende die maanden mogen de implantaten niet worden belast. Het is in deze periode meestal mogelijk een tijdelijke voorziening (noodkroon, noodbrug of kunstgebit) te maken. Uw tandarts zal u hierover vooraf informeren.

Het plaatsen van de implantaatopbouw

Na de ingroeifase wordt de implantaatopbouw geplaatst. Hierop kan de tandvervanging bevestigd worden. (Het vastklikken van een prothese, een brug of een kroon).

De nazorg

Regelmatige controles (elke 3 tot 6 maanden) en een goede mondhygiëne zijn zeer belangrijk voor het slagen van de hele behandeling. Implantaten zijn bij een goede mondhygiëne de meest aangename en duurzame tandvervanging. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend functioneren.

De overkappingsprothese of klikprothese

(Deze wordt vaak voor bijna 100% door de verzekeraar vergoed.)
De gehele structuur
De gehele structuur
De geplaatste implantaten.
De geplaatste implantaten.
De steg wordt op de<br>implantaten vastgeschroefd.
De steg wordt op de
implantaten vastgeschroefd.
De clips in de prothese.
De clips in de prothese.
Het eindresultaat.
Het eindresultaat.

Voor iemand die een sterk geslonken onderkaak heeft bestaat de mogelijkheid om vier implantaten te laten plaatsen en hierop een "railtje" of steg vast te schroeven. Het komt vrijwel nooit voor dat de onderkaak zo geslonken is dat dit niet meer mogelijk zou zijn. Bovendien wordt deze voorziening vaak door de verzekeraar vergoed, mits de kaak voldoende geslonken is. De procedure is simpel en er zijn vrijwel geen risico's. De ingreep duurt +/- 45 minuten, is pijnloos en ook de napijn is in het algemeen verwaarloosbaar.

Het betreft hier een voorziening die uitneembaar is. Het is uit de literatuur bekend dat de tevredenheidsgraad zeer hoog is. Vaak zegt de patiënt na afloop "Dit had ik tien jaar eerder moeten laten doen!"

De procedure is als volgt: Tijdens het eerste consult wordt er een panoramische foto gemaakt van de kaak en het behandelplan besproken. Daarna worden in de tweede zitting de implantaten geplaatst in voorafgeboorde gaatjes. Vervolgens wordt vier tot zes weken later de afdruk gemaakt. Op het model wordt door het tandtechnische laboratorium een steg van goud gemaakt waarop de prothese met behulp van clips wordt vastgeklikt. Het geheel wordt gepast in de mond en als alles naar tevredenheid is wordt de constructie geplaatst. Vaak horen wij dat het werkelijk een verademing is dat iemand die jaren last heeft gehad van een losliggende prothese nu ineens weer alles kan afhappen en normaal kan eten. Deze voorziening is ook mogelijk in de bovenkaak.

Amsterdamse Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde en ImplantologiePraktijkSocial Media LinksFacebook paginaGoogle+ paginaLinkedIn pagina Video
Apollolaan 84
1077 BD Amsterdam


Erkend Implantoloog

LogoAmsterdamse Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde en Implantologie